FSOM 2024 i Terjärv och i Kronoby

FSOM arrangerades detta år 26-28.7.2024 i Terjärv och i Kronoby av OK Botnia och OK Terjärv. Tävlingarna inleddes på fredagkväll i Terjärv centrum med sprintdistanser på programmet. Banorna gick mestadels på asfalt, en del gräs och på lite grusvägar. Banorna innehöll många kontroller och ännu fler övervakare vid olika ställen så det gällde att vara noggrann som alltid i orienteringsmomentet för att få till en lyckad och godkänd prestation.

Ella Nilsson (D12) och Hannes Sundberg (H16) knep varsitt sprintguld, Nina Sundberg (D40), Sam Sundberg (H45), Roy Torrkulla (H75) och Marianne Wikblom (D75) tog varsitt silver medan Otto Wikblom (H35) sprang till sig ett sprintbrons från natursköna Terjärv uppefter Heimsjön.

Tävlingarna fortsatte sedvanligt med långdistanser i Hästö by i Kronoby på lördag. Terrängen i Hästö var tunglöpt och erbjöd utmaningar både orienteringstekniskt och fysiskt. Terrängen var ställvis detaljrik, ställvis svårframkomlig och det fanns områden allt från gallringar till slutavverkninhar på kartan. Gräsväxligheten var på sina ställen stor vilket emellanåt försvårade framkomligheten och erbjöd vägvalsmöjligheter till de olika kontrollerna.

Minkenorienterarna tog hem fem medaljer från långdistansen på lördagen. Elias Sundberg (H14), Hannes Sundberg (H16) och Johanna Skog (D40) fick FSO guld i sina klasser, Saga Pått (D75) fick silver och Marianne Wikblom (D75) tog ett brons.

Det vackra och varma vädret fortsatte på den avslutande söndagen då stafetterna avgjordes i samma Hästö by och med samma tävlingscentral och karta som på lördagen. Arrangörerna hade igen lyckats göra utmanande och krävande banor ute i terrängen och det gällde att hålla koncentrationen uppe hela tiden för att hitta rätt. Vårt juniorflicklag i D11-14 med Ylva Wikblom, Agnes Sundvik och Ella Nilsson fick avsluta tävlingarna med varsitt stafettbrons. Grattis tjejer, så duktigt sprungit utav er!

Efter stafetterna var årets FSOM 2024 därmed avklarat. Men programmet fortsatte för några av våra juniorer som åkte direkt efter tävlingarna till Terjärv där årets FSO:s storläger ordnades 28-31.7.2024. Juniorer från hela Svenskfinland var samlade och deltog i det lärorika orienteringslägret under veckan.

Vi tackar årets arrangörer av FSOM för välorganiserade
och fina tävlingar och börjar så småningom sikta mot nästa års FSOM orienteringshöjdpunkt i Sibbo. Å tack och grattis till alla duktiga minkenorienterare som deltog i årets FSOM.

 

FSOM2024a
FSOM2024b
FSOM2024c